U bent hier:  Professional / Sanitair / Informatieblad geisers

Informatieblad geisers

Informatieblad geisers

 

Geisers zijn compacte toestellen voor warmtapwater die veelal worden gebruikt in de keuken. Zij werken op gas. Als de warmwaterkraan wordt geopend ontsteekt een waakvlam of vonkje de gasbrander waarna er onmiddellijk warmtapwater uitstroomt.

 

Kenmerken van geisers

  • In woningen werkt een geiser meestal op aardgas, in caravans en recreatiewoningen vaak op flessengas (propaan of butaan)
  • De hoeveelheid warmtapwater is afhankelijk van het model;

o keukengeiser: voor (af)wassen of douchen

o badgeiser: voor het vullen van een bad of gelijktijdig douchen en (af)wassen

  • Een geiser verbrandt gas en heeft daarvoor verse lucht nodig;

           o Een open geiser haalt de verbrandingslucht uit de ruimte

           o Een gesloten geiser haalt de verbrandingslucht direct van buiten

  • Een geiser verbrandt gas, hierbij worden verbrandingsgassen geproduceerd;

o Een open, afvoerloze geiser heeft geen afvoerbuis, de verbrandingsgassen komen in de ruimte zelf terecht en moeten door te ventileren naar buiten worden afgevoerd

o Een open geiser met afvoer of een gesloten geiser voert via een afvoerbuis de verbrandingsgassen naar buiten.

Een gebruikshandleidng voor open (afvoerloze) geisers vindt u hier. 

Zijn geisers gevaarlijk?

Geisers zijn bij goed functioneren niet gevaarlijk, maar zij kunnen gevaarlijk worden door onjuist gebruik en bij onvoldoende onderhoud. Afvoerloze geisers brengen de verbrandingsgassen in de ruimte zelf tijdens het gebruik. Als er onvoldoende geventileerd wordt of onvoldoende onderhoud verricht is, bestaat de kans dat het levensgevaarlijke koolmonoxide in de ruimte ontstaat.

Voorts produceren verbrandingstoestellen zoals geisers ongezonde stikstofdioxiden. Bij open geisers met een afvoerbuis, is deze kans ook aanwezig. Bijvoorbeeld door te weinig ventileren in combinatie met een afzuigkap of centrale mechanische afzuiging die de verbrandingsgassen uit de rookbuis terug kan zuigen.

Uit ongevallenstatistieken blijkt dat er jaarlijks in verblijfsruimten, waaronder die van woningen, als gevolg van koolmonoxidevergiftiging enkele tientallen tot honderden gevallen van koolmonoxidevergiftiging plaatsvinden en er ongeveer 8 tot 12 doden vallen. Chronische vergiftiging door lage concentraties koolmonoxide is ook een groot probleem vanwege het aantal betrokkenen en ook de klachten die variëren van moeheid, slaperigheid en hoofdpijn tot verminderde lichamelijke en mentale prestaties.

Herkent u deze klachten of wilt u deze voorkomen? Breng dan een bij open toestellen een koolmonoxidemelder aan die waarschuwt bij dreigende acute koolmonoxide vergiftiging.

 

Gesloten geisers halen hun verbrandingslucht direct van buiten en voeren hun verbrandingsgassen via buizen direct af naar buiten (en komen dus niet meer in de woning terecht). Dit wordt niet beïnvloed door afzuigkappen of centrale mechanische afzuiging, etc.

 

Onveilige situaties

Een onveilige situatie bij open systemen en afvoerloze geisers kan ontstaan door:

  • aanpassingen aan de buitenzijde van het gebouw, zoals het dichten van kieren bij het nemen van isolerende maatregelen bij bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe kozijnen met dubbel glas en het plaatsen van afsluitbare ventilatievoorzieningen,
  • het dichtzetten van ventilatie-openingen, -schuiven of -roosters
  • het plaatsen van een afzuigkap met motor, zonder aanvullende maatregelen te treffen
  • het wegwerken/inbouwen van de geiser in een onvoldoende geventileerde ruimte
  • het afsluiten van aanwezige ventilatietoevoer of ventilatieafvoer
  • het niet laten uitvoeren van onderhoud

 

Advies

  • Ventileer altijd en continue als u een open of afvoerloze geiser heeft
  • Open en afvoerloze gastoestellen moeten regelmatig onderhouden worden, tenminste eenmaal per jaar
  • Aan de onderhoudssticker op het toestel kunt u zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd
  • De noodzakelijke onderhoudstermijnen voor open en gesloten gastoestellen worden, afhankelijk van de situatie, merk en type, door de installateur bepaald
  • Laat het onderhoud uitvoeren door een daarvoor erkende of gecertificeerde installateur [1], daarbij kan gebruik gemaakt worden van NPR 3378, deel 45 [2]
  • Bij het onderhoud moet ook gekeken worden naar de situatie en of het toestel voldoende luchttoevoer heeft
  • Huurt u een woning met geiser, of alleen een geiser? Vraag dan bij de verhuurder naar het onderhoud
  • Vervang een open of afvoerloze geiser door een gesloten geiser of combi-ketel. Dit moet wel volgens de gas-, en ventilatievoorschriften gebeuren.  
  • Wordt de woning geïsoleerd of worden er andere isolerende maatregelen aangebracht? Dan is dat een goed moment om tegelijkertijd open en afvoerloze geisers te vervangen. Hierbij kan mogelijk een duurzame en energiezuinige oplossing worden getroffen. Vraag uw installateur om advies.

 

Bronnen/ informatie

  1. Erkende en gecertificeerde bedrijven zijn te vinden op www.uneto-vni.nl
  2. NPR 3378. Praktijkrichtlijn gasinstallaties. Deel 45 – Sectie afvoersystemen – Werken aan de voorziening voor de afvoer van rook van verbrandingstoestellen en het beoordelen van de consequenties van wijzigingen aan de bestaande ventilatie en infiltratie van het gebouw. April 2008. www.nen.nl
  3. GGD-richtlijn medische milieukunde: Koolmonoxide in woon- en verblijfsruimten, 2008. http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/609330006.html